Странице
▼
15. 7. 2010.
Ledena kraljica
Potrebno:
za tri kore: 15 belanaca, 360 gr šećera, po 150 gr oraha, lešnika, badema.
za fil: 15 žumanaca, 0,7l mleka, 250 gr šećera, 2 kesice pudinga od vanile, 400 gr maslaca.
Umutite po 5 belanaca sa 120 gr šećera i orasima za jednu koru, bademima za drugu i lešnicima za treću koru.
Kore pecite u plehu obloženom papirom za pečenje po 15 min. na 175C.
Za fil skuvati mleko i šećer, pa u to dodati puding razmućen sa malo mleka i na kraju čvrsto umućena žumanca. Mešati na tihoj vatri dok se sjedini i dobije gustinu.
Mlak fil sjediniti sa maslacem. Ovim filom nafilujte sve tri kore. Deo fila može se ostaviti da se premaže cela torta.
Preko toga može se nafilovati šlag.
13. 7. 2010.
Sendvič sladoled
Potrebno:
500-600 gr keksa pti ber, 3-4 kesice praha za mucenje sladoleda, 6-8 dcl mleka.
Odgovarajuću posudu obložiti alu folijom i na dno staviti keks. Preko staviti umućen sladoled, poravnati kašikom pa poređati novi sloj keksa, opet sladoled, pa završiti sa keksom. Staviti u zamrzivač, pa kada se sladoled stegne izvrnuti na tacnu, skloniti foliju i seći komade po želji.
Može se praviti kombinacija od više vrsta sladoleda (čokolada, vanila, jagoda..), unutra se mogu dodavati rendana čokolada, kandirano voće ili ko šta voli, a odozgo se može preliti sa nekim prelivom kupovnim ili pravljenim, zavisi od želje, vremena...i to je to.