Странице
▼
29. 4. 2011.
Zoja torta
Kore:
10 žumanaca, 10 kašika prah šećera, 250gr margarina, 200gr otopljene čokolade, 150gr plazma keksa, 4 kašike brašna i na kraju lagano umešati sneg od 10 belanaca.
Peći 3 kore.
Fil:
8 jaja, 10 kašika prah šećera kuvati na pari. U ohladjeno dodati 250gr margarina, 250gr otopljene čokolade, 150gr plazma keksa. Ostaviti malo fil da odstoji.
Posebno umutiti 400ml slatke pavlake.
Redjati: kora - fil - slatka pavlaka
23. 4. 2011.
3. 4. 2011.
Medenjaci
Bliži se Uskrs pa je tako i vreme za pravljenje medenjaka.
Ovi kolačići me sećaju na detinjstvo i mirišu nekako drugačije od ovih "modernih".
Med i začini daju im posebnu aromu, pa mogu biti lep i jedinstven poklon za praznik i sigurno će svi uživati u ovim slatkim zalogajima.
Za ovaj slatkiš potrebno je:
500gr. brašna, 150gr. margarina (bolja je biljna mast, ko je u mogućnosti da je nabavi), 150gr. prah šećera, 150gr. meda, 2 jaja, kašičica sode bikarbone i začini (cimet, karanfilić, anis u prahu, đumbir)i možda neko voli još koji začin.
Umesiti sve sastojke i ostaviti testo da odstoji najmanje 14 sati.
Seći odgovarajuće oblike i peći na 180C oko 15 minuta.
Glazura za medenjake:
1 belance, malo soka od limuna, od 150gr do 250gr prah šećera (u zavisnosti od veličine jajeta), dobro umutiti dok ne postane gusta masa i na kraju dodati jednu kašiku gustina.
Ovi kolačići me sećaju na detinjstvo i mirišu nekako drugačije od ovih "modernih".
Med i začini daju im posebnu aromu, pa mogu biti lep i jedinstven poklon za praznik i sigurno će svi uživati u ovim slatkim zalogajima.
Za ovaj slatkiš potrebno je:
500gr. brašna, 150gr. margarina (bolja je biljna mast, ko je u mogućnosti da je nabavi), 150gr. prah šećera, 150gr. meda, 2 jaja, kašičica sode bikarbone i začini (cimet, karanfilić, anis u prahu, đumbir)i možda neko voli još koji začin.
Umesiti sve sastojke i ostaviti testo da odstoji najmanje 14 sati.
Seći odgovarajuće oblike i peći na 180C oko 15 minuta.
Glazura za medenjake:
1 belance, malo soka od limuna, od 150gr do 250gr prah šećera (u zavisnosti od veličine jajeta), dobro umutiti dok ne postane gusta masa i na kraju dodati jednu kašiku gustina.