Kada se umorim od pravljenja lepih, kremastih i ukusnih torti i kolača i dođem u fazu da prosto ne znam šta bih danas pravila, setim se podjednako lepih i ukusnih bakinih vanilica. Što je najbolje od svega može se napraviti veća količina, jer mogu jako dugo da stoje, lepo spakovane u kutiju.
Recept je krajnje jednostavan i malo drugačiji. Ako vam je ostalo belo vino od nekog slavlja, možete ga iskoristiti za vanilice.
Potrebno:
500gr bijne masti
1 celo jaje
1 žumance
1 čaša belog vina
800gr brašna
Umutiti biljnu mast, dodati jaje i žumance, sjediniti, a onda naizmenično dodavati vino i brašno. Ako je potrebno dodati još malo brašna da se dobije fina, glatka i ne previše čvrsta masa.
Razvući testo i modlama raznih oblika vaditi kolačiće.
Savet: Umesto biljne masti može se koristiti margarin, ali su vanilice mnogo ukusnije i mekše kad se umute sa biljnom mašću.
Poređati u pleh i peći desetak minuta na 180C.
Kada se ispeku spajati po dva ista kolačića sa đžemom i uvaljati u prah šećer.
Srca sam spojila sa đžemom od kajsija, a cvetiće sa pekmezom od višanja.
Zvezdice sam prelila čokoladom i tako dobila vanilice sa tri ukusa.