Ove godine je sajam imao malo izlagača, a čini mi se i posetilaca. Slikama ću pokušati da vam dočaram atmosferu sa sajma, a naravno najviše sam slikala slatkiše.
Videla sam se i sa Majom i čekam da pošalje slike.
Majstorije od peciva
Majstorije od povrća
Странице
▼
1. 12. 2012.
7. 10. 2012.
Vreme za džemove
Za one koji vole ukus jafa keksa, čokolade i pomorandže ovo je pravi slatkiš za njih
JAFA DŽEM
Potrebno:
5 kg šljiva, 3 pomorandže, 2 kg šećera, 100 gr čokolade
Priprema: Šljive očistiti od koštica i
oljuštiti, pomorandže oljuštiti i sve samleti na mašinici za meso.
Masu sipati u veću
šerpu i dodati šećer.
Kuvati na tihoj
vatri dok se šećer ne otopi. Nastaviti sa kuvanjem i mešanjem dok smesa ne
dobije određenu gustinu.
Pri kraju dodati
čokaladu i kuvati još malo da se i čokolada istopi.
Skloniti s vatre,
odmah sipati u zagrejane tegle i zatvoriti.
Okrenuti tegle
naopako i ostaviti tako 10 minuta.
Ko voli neobičan ukus i kombinaciju slatko-gorko za njega je
DŽEM OD BANANA I GREJPFRUTA
Potrebno:
2 banane, 750 gr crvenog grejpfruta, 1 limun, 1 kg šećera
Priprema:
Banane oljuštiti i propasirati. Grejpfrut oprati, oljuštiti i iseći na sitne
komade. Limun iscediti.
Banane, grejpfrut i sok od limuna sipati u
dublju šerpu, dodati šećer i dobro promešati. Staviti masu da provri i pustiti
4 minuta da se krčka. Vruć džem sipati u zagrejane tegle, poklopiti, okrenuti
tegle naopako i ostaviti tako 10 minuta.
Uvek aktuelan i mislim da je u svakoj kući dobrodošao, jer se može iskoristiti za bezbroj poslastica
PEKMEZ
OD VIŠANJA
Potrebno: 2 kg višanja, 1,5 kg šećera,
kesica cimeta
Priprema:
Dobro oprati višnje, očistiti ih od koštica i peteljki, pa samleti na
mašinici za meso.
Masu sipati u veću šerpu, dodati
šećer, izmešati.
Staviti šerpu sa voćem u
toplu rernu da višnje puste sok i da se
šećer otopi.
Zatim pekmez kuvati na jakoj vatri uz neprekidno mešanje.
Kada je kuvan dodati kesicu
cimeta i dobro promešati.
Sipati pekmez u zagrejane tegle,
poklopiti, okrenuti tegle naopako i ostaviti tako 10 minuta.
17. 6. 2012.
11. 6. 2012.
Sitni cvetići (tutorijal)
Ovi sitni cvetići lepo se slažu sa svakim cvetom i svaki buket će biti bogatiji sa njima,
Mogu se napraviti od dekor mase za prekrivanje torti.
1. Razvući dekor masu na debljinu od 2-3mm i kalupom izvaditi cvetiće.
2. Na svakoj latici napraviti malo udubljenje i tako ga malo rastanjiti.
3. Skupiti cvetić i sa spoljne strane izvići ga po sredini.
4. Okretati cvetiće na lice i tako uraditi sa svim cvetićima koliko ste izvadili sa kalupom. Moj predlog je da to bude oko petnaestak cvetića, ne više. Taman kad to uradite sa poslednjim cvetićem prvi će se malo prosušiti i biće spreman za sledeći korak.
5. Kroz svaki cvetić probosti žicu koju ste prethodno isekli na veličinu koja vam odgovara. Svako parče žice treba zakriviti na vrhu i vrh premazati lepkom (dobija se tako što se parče dekor mase razmuti sa malo vode).
6. Okrenuti cvetiće na lice i ostaviti da se suše. Tako se moraju sušiti bar jedan dan.
7. Kada su cvetići suvi sa bojom u prahu obojiti samo sredinu cveta i vrhove latica.
Zabosti ih u stiropor i tako ih čuvati dok vam ne zatrebaju.
Ovi cvetići se mogu obojiti u bilo koju boju ili ostati jednostavno beli.
Mogu se napraviti od dekor mase za prekrivanje torti.
1. Razvući dekor masu na debljinu od 2-3mm i kalupom izvaditi cvetiće.
2. Na svakoj latici napraviti malo udubljenje i tako ga malo rastanjiti.
3. Skupiti cvetić i sa spoljne strane izvići ga po sredini.
4. Okretati cvetiće na lice i tako uraditi sa svim cvetićima koliko ste izvadili sa kalupom. Moj predlog je da to bude oko petnaestak cvetića, ne više. Taman kad to uradite sa poslednjim cvetićem prvi će se malo prosušiti i biće spreman za sledeći korak.
5. Kroz svaki cvetić probosti žicu koju ste prethodno isekli na veličinu koja vam odgovara. Svako parče žice treba zakriviti na vrhu i vrh premazati lepkom (dobija se tako što se parče dekor mase razmuti sa malo vode).
6. Okrenuti cvetiće na lice i ostaviti da se suše. Tako se moraju sušiti bar jedan dan.
7. Kada su cvetići suvi sa bojom u prahu obojiti samo sredinu cveta i vrhove latica.
Zabosti ih u stiropor i tako ih čuvati dok vam ne zatrebaju.
Ovi cvetići se mogu obojiti u bilo koju boju ili ostati jednostavno beli.
6. 6. 2012.
28. 5. 2012.
19. 4. 2012.
15. 4. 2012.
2. 4. 2012.
Šareni fondan
Sa šarenim fondanom se najlakše i najbrže može ukrasiti torta. Najbolje od svega je što se možete prepustiti mašti i u zavisnosti od vremena i za koju namenu je torta možete napraviti malo remek delo.
Podeliti određenu količinu fondana na tri dela i svaki deo obojiti poželji. Meni je ovo ostalo od nekih prethodnih torti.
Svaku lopticu razvući oklagijom
Prebaciti fondan jedan preko drugog, redosledom koji želite
Uviti sve kao rolat
Seći uzduž ili popreko u zavisnosti šta ste smislili da pravite
Od ovako šarenog fondana mogu se napraviti i karanfili.
Razvući fondan i okruglim kalupom izvaditi kružiće.
Svakom krugu rastanjiti ivice
Staviti tri kruga jedan na drugi
Skupiti sredinu prstima i napraviti karanfil
Zabosti čačkalicu u sredinu, okrenuti cvetove i ostaviti da se osuše.
12. 3. 2012.
Dobre stare vanilice
Kada se umorim od pravljenja lepih, kremastih i ukusnih torti i kolača i dođem u fazu da prosto ne znam šta bih danas pravila, setim se podjednako lepih i ukusnih bakinih vanilica. Što je najbolje od svega može se napraviti veća količina, jer mogu jako dugo da stoje, lepo spakovane u kutiju.
Recept je krajnje jednostavan i malo drugačiji. Ako vam je ostalo belo vino od nekog slavlja, možete ga iskoristiti za vanilice.
Potrebno:
500gr bijne masti
1 celo jaje
1 žumance
1 čaša belog vina
800gr brašna
Umutiti biljnu mast, dodati jaje i žumance, sjediniti, a onda naizmenično dodavati vino i brašno. Ako je potrebno dodati još malo brašna da se dobije fina, glatka i ne previše čvrsta masa.
Razvući testo i modlama raznih oblika vaditi kolačiće.
Savet: Umesto biljne masti može se koristiti margarin, ali su vanilice mnogo ukusnije i mekše kad se umute sa biljnom mašću.
Poređati u pleh i peći desetak minuta na 180C.
Kada se ispeku spajati po dva ista kolačića sa đžemom i uvaljati u prah šećer.
Srca sam spojila sa đžemom od kajsija, a cvetiće sa pekmezom od višanja.
Zvezdice sam prelila čokoladom i tako dobila vanilice sa tri ukusa.
Recept je krajnje jednostavan i malo drugačiji. Ako vam je ostalo belo vino od nekog slavlja, možete ga iskoristiti za vanilice.
Potrebno:
500gr bijne masti
1 celo jaje
1 žumance
1 čaša belog vina
800gr brašna
Umutiti biljnu mast, dodati jaje i žumance, sjediniti, a onda naizmenično dodavati vino i brašno. Ako je potrebno dodati još malo brašna da se dobije fina, glatka i ne previše čvrsta masa.
Razvući testo i modlama raznih oblika vaditi kolačiće.
Savet: Umesto biljne masti može se koristiti margarin, ali su vanilice mnogo ukusnije i mekše kad se umute sa biljnom mašću.
Poređati u pleh i peći desetak minuta na 180C.
Kada se ispeku spajati po dva ista kolačića sa đžemom i uvaljati u prah šećer.
Srca sam spojila sa đžemom od kajsija, a cvetiće sa pekmezom od višanja.
Zvezdice sam prelila čokoladom i tako dobila vanilice sa tri ukusa.