Evo nešto krajnje jednostavno, a ukusno. Moji ukućani vole slane palačinke i kada nam ostane koja palačinka, iskoristim priliku pa napravim ovu jednostavnu torticu, koja ukusom potseća na baklavu.
Porebno:
10-15 palačinki, 200gr. mlevenih oraha, 200gr. šećera, 2dl. vode i 2 kesice vanile
Ispeći palačinke i slagati u kalup za tortu, jednu preko druge, a između posipati šećerom i orasima.
Peći na 200C 15-20minuta.
Zapečene palačinke preliti sirupom od vode, šećera i vanilinog šećera.
Služiti kad se skroz ohlade i upiju sirup.
Странице
▼
24. 9. 2010.
23. 9. 2010.
18. 9. 2010.
Mesečići
Umutiti 150gr. margarina i 150gr. šećera, pa u to dodati 150gr. brašna i izmešati.
Ulupati 4 belanca i dodati u prethodnu masu. u to dodati na vrh kašičice praška za pecivo. Peći u podmazanom plehu.
Kad je napola pečeno premazati sa filom:
4 žumanca umućena sa 5 kašika šećera.
Vratiti u rernu da se ispeče.
Na pečeno testo sipati fil:
150gr. šećera i 150ml. vode ušpinovati pa u to dodati 150gr. mlevenih oraha.
Kolač posuti mlevenim orasima.
Kad se malo prohladi seći željene oblike.
Ulupati 4 belanca i dodati u prethodnu masu. u to dodati na vrh kašičice praška za pecivo. Peći u podmazanom plehu.
Kad je napola pečeno premazati sa filom:
4 žumanca umućena sa 5 kašika šećera.
Vratiti u rernu da se ispeče.
Na pečeno testo sipati fil:
150gr. šećera i 150ml. vode ušpinovati pa u to dodati 150gr. mlevenih oraha.
Kolač posuti mlevenim orasima.
Kad se malo prohladi seći željene oblike.
11. 9. 2010.
Slatke čoko kiflice
Potrebno:
Za testo: 1kg brašna, 4 jaja, 300 ml mleka, 200 ml ulja, 40gr kvasca, 5 kašika šećera, prstohvat soli.
Za sirup: skuvati 225 ml vode, 450gr šećera i sitno seckanu koru od pomorandže.
Kvasac razmutiti u malo mleka i ostaviti da naraste, zatim sjediniti sve sastojke, pa podeliti testo na dva dela.
U jedan deo dodati 3 kašike kakaa, a u drugi deo izrendati koru od pomorandže.
Svaki deo podeliti na četiri dela
Kad testo malo naraste razvući jednu belu i jednu tamnu jufku, staviti jednu preko druge
na svaki deo staviti komadić čokolade
uviti kiflice, poredjati na pleh, na svaku staviti malo margarina.
Peći kiflice 20 minuta na 200C.
Vruće kiflice preliti hladnim sirupom.
Za testo: 1kg brašna, 4 jaja, 300 ml mleka, 200 ml ulja, 40gr kvasca, 5 kašika šećera, prstohvat soli.
Za sirup: skuvati 225 ml vode, 450gr šećera i sitno seckanu koru od pomorandže.
Kvasac razmutiti u malo mleka i ostaviti da naraste, zatim sjediniti sve sastojke, pa podeliti testo na dva dela.
U jedan deo dodati 3 kašike kakaa, a u drugi deo izrendati koru od pomorandže.
Svaki deo podeliti na četiri dela
Kad testo malo naraste razvući jednu belu i jednu tamnu jufku, staviti jednu preko druge
na svaki deo staviti komadić čokolade
uviti kiflice, poredjati na pleh, na svaku staviti malo margarina.
Peći kiflice 20 minuta na 200C.
Vruće kiflice preliti hladnim sirupom.
9. 9. 2010.
7. 9. 2010.
Vreme u kome živimo menja nam navike i način života, pa tako nam je nekad potreban i neki kolač koji je ukusan, brzo se sprema, a može se napraviti od sastojaka koje uglavnom imamo svi u kući.
Evo ja van nudim baš takav kolač.
KOLAČ SA JOGURTOM I ČOKOLADOM
Potrebno:
500ml jogurta, 6 šoljica (za kafu) šećera, 6 šoljica brašna, 1 šoljica ulja, 1 kašičica sode bikarbone, 2 kašičice kakaa.
Za glazuru:
100gr čokolade za kuvanje, 200gr eurokrema, 8 kašika vode, 4 kašike ulja.
Sastojke za kolač redom stavljati i mešati varjačom tek toliko da se sjedine. Peći u podmazanom plehu na 200C.
Ohladjen kolač preliti toplom glazurom. Glazura se ne kuva već se samo istope svi sastojci i izmešaju da se lepo sjedine.
I kolač je gotov
Napomena:
Ovaj kolač se može posuti kokosom, a može se iseći na kocke i svaka kocka se umoči u topljenu glazuru, pa se uvalja u kokos.
Varijacije ostavljam vama na izbor.
Evo ja van nudim baš takav kolač.
KOLAČ SA JOGURTOM I ČOKOLADOM
Potrebno:
500ml jogurta, 6 šoljica (za kafu) šećera, 6 šoljica brašna, 1 šoljica ulja, 1 kašičica sode bikarbone, 2 kašičice kakaa.
Za glazuru:
100gr čokolade za kuvanje, 200gr eurokrema, 8 kašika vode, 4 kašike ulja.
Sastojke za kolač redom stavljati i mešati varjačom tek toliko da se sjedine. Peći u podmazanom plehu na 200C.
Ohladjen kolač preliti toplom glazurom. Glazura se ne kuva već se samo istope svi sastojci i izmešaju da se lepo sjedine.
I kolač je gotov
Napomena:
Ovaj kolač se može posuti kokosom, a može se iseći na kocke i svaka kocka se umoči u topljenu glazuru, pa se uvalja u kokos.
Varijacije ostavljam vama na izbor.