Za one koji vole ukus jafa keksa, čokolade i pomorandže ovo je pravi slatkiš za njih
JAFA DŽEM
Potrebno:
5 kg šljiva, 3 pomorandže, 2 kg šećera, 100 gr čokolade
Priprema: Šljive očistiti od koštica i
oljuštiti, pomorandže oljuštiti i sve samleti na mašinici za meso.
Masu sipati u veću
šerpu i dodati šećer.
Kuvati na tihoj
vatri dok se šećer ne otopi. Nastaviti sa kuvanjem i mešanjem dok smesa ne
dobije određenu gustinu.
Pri kraju dodati
čokaladu i kuvati još malo da se i čokolada istopi.
Skloniti s vatre,
odmah sipati u zagrejane tegle i zatvoriti.
Okrenuti tegle
naopako i ostaviti tako 10 minuta.
Ko voli neobičan ukus i kombinaciju slatko-gorko za njega je
DŽEM OD BANANA I GREJPFRUTA
Potrebno:
2 banane, 750 gr crvenog grejpfruta, 1 limun, 1 kg šećera
Priprema:
Banane oljuštiti i propasirati. Grejpfrut oprati, oljuštiti i iseći na sitne
komade. Limun iscediti.
Banane, grejpfrut i sok od limuna sipati u
dublju šerpu, dodati šećer i dobro promešati. Staviti masu da provri i pustiti
4 minuta da se krčka. Vruć džem sipati u zagrejane tegle, poklopiti, okrenuti
tegle naopako i ostaviti tako 10 minuta.
Uvek aktuelan i mislim da je u svakoj kući dobrodošao, jer se može iskoristiti za bezbroj poslastica
PEKMEZ
OD VIŠANJA
Potrebno: 2 kg višanja, 1,5 kg šećera,
kesica cimeta
Priprema:
Dobro oprati višnje, očistiti ih od koštica i peteljki, pa samleti na
mašinici za meso.
Masu sipati u veću šerpu, dodati
šećer, izmešati.
Staviti šerpu sa voćem u
toplu rernu da višnje puste sok i da se
šećer otopi.
Zatim pekmez kuvati na jakoj vatri uz neprekidno mešanje.
Kada je kuvan dodati kesicu
cimeta i dobro promešati.
Sipati pekmez u zagrejane tegle,
poklopiti, okrenuti tegle naopako i ostaviti tako 10 minuta.
2 коментара:
ovaj prvi mi se najviše dopada, ali i ostali su super
Super su mi svi džemovi, ali najviše me privukao jaffa, bilježim ga i isprobavam !
Постави коментар