Oljin slatki svet

Oljin slatki svet
DOBRODOŠLI U MOJ SLATKI SVET

Konac delo krasi kaže stara poslovica, a finale svakog ukusnog obroka je desert.
Pravi gurmani vole i ljuto, masno, kiselo i gorko, ali se ti epiteti obično ne koriste kad nešto baš "prijanja za srce".
Slatko je prava reč za milo, privlačno, ukusno i neodoljivo.
Ovde ćete pronaći recepte, ideje, predloge i veliki broj saveta vezanih za kuhinju i kulinarstvo.
Ovaj posao u slatkom svetu nije lak, ali ako u vama ima dovoljno ljubavi i volje uz malo strpljenja uspeh je zagarantovan.

07.10.2012.

Vreme za džemove





Za one koji vole ukus jafa keksa, čokolade i pomorandže ovo je pravi slatkiš za njih

JAFA DŽEM

Potrebno:  5 kg šljiva, 3 pomorandže, 2 kg šećera, 100 gr čokolade
Priprema: Šljive očistiti od koštica i oljuštiti, pomorandže oljuštiti i sve samleti na mašinici za meso.
Masu sipati u veću šerpu i dodati šećer.
Kuvati na tihoj vatri dok se šećer ne otopi. Nastaviti sa kuvanjem i mešanjem dok smesa ne dobije određenu gustinu.
Pri kraju dodati čokaladu i kuvati još malo da se i čokolada istopi.
Skloniti s vatre, odmah sipati u zagrejane tegle i zatvoriti.
Okrenuti tegle naopako i ostaviti tako 10 minuta.


Ko voli neobičan ukus i kombinaciju slatko-gorko za njega je


DŽEM OD BANANA I GREJPFRUTA
Potrebno: 2 banane, 750 gr crvenog grejpfruta, 1 limun, 1 kg šećera
Priprema: Banane oljuštiti i propasirati. Grejpfrut oprati, oljuštiti i iseći na sitne komade. Limun iscediti.
 Banane, grejpfrut i sok od limuna sipati u dublju šerpu, dodati šećer i dobro promešati. Staviti masu da provri i pustiti 4 minuta da se krčka. Vruć džem sipati u zagrejane tegle, poklopiti, okrenuti tegle naopako i ostaviti tako 10 minuta.


Uvek aktuelan i mislim da je u svakoj kući dobrodošao, jer se može iskoristiti za bezbroj poslastica

PEKMEZ OD VIŠANJA
Potrebno: 2 kg višanja, 1,5 kg šećera, kesica cimeta
Priprema:  Dobro oprati višnje, očistiti ih od koštica i peteljki, pa samleti na mašinici za meso.
Masu sipati u veću šerpu, dodati šećer, izmešati.
Staviti šerpu sa voćem u toplu  rernu da višnje puste sok i da se šećer otopi.
Zatim pekmez kuvati na  jakoj vatri uz neprekidno mešanje.
Kada je kuvan dodati kesicu cimeta i dobro promešati.
Sipati pekmez u zagrejane tegle, poklopiti, okrenuti tegle naopako i ostaviti tako 10 minuta.




2 коментара:

Nina је рекао...

ovaj prvi mi se najviše dopada, ali i ostali su super

Branka - byB је рекао...

Super su mi svi džemovi, ali najviše me privukao jaffa, bilježim ga i isprobavam !

Pretraži ovaj blog