Potrebno:
1/2l mleka, 5 žumanaca, 125gr šećera, 1/2 štapića vanile ili ekstrat vanile.
Priprema:
Staviti mleko i vanilu da prokuvaju u posudi sa debelim dnom koja je prethodno plaknuta vodom. Mešati žumanca i šećer u zaobljenoj posudi dok mešavina ne posvetli.
Sve vreme mešajući, dodati trećinu mleka, a zatim i ostatak. Proveriti da se mleko nije uhvatilo za dno posude u kojoj je kuvano, pa u istoj posudi smesu vratiti na vatru. Mešati na laganoj vatri drvenom varjačom.
Krema je gotova ako se zadrži na varjači kada je zagrabimo.
Krema nipošto ne sme da provri.
Čim je krema kuvana, treba je procediti kako bi se ohladila i kako bi se iz nje odstranile eventualne nečistoće. Posudu sa kremom zatim staviti u neku veću posudu sa hladnom vodom. Da bi se brže ohladila treba je sve vreme mešati.
Čim se dovoljno ohladi treba je staviti u frižider.
OPASKA
Žumanca ne treba suviše dugo mutiti, kako se ne bi stvorila pena. Tada je teško kontrolisati kuvanje.
Oljin slatki svet
DOBRODOŠLI U MOJ SLATKI SVET
Konac delo krasi kaže stara poslovica, a finale svakog ukusnog obroka je desert.
Pravi gurmani vole i ljuto, masno, kiselo i gorko, ali se ti epiteti obično ne koriste kad nešto baš "prijanja za srce".
Slatko je prava reč za milo, privlačno, ukusno i neodoljivo.
Ovde ćete pronaći recepte, ideje, predloge i veliki broj saveta vezanih za kuhinju i kulinarstvo.
Ovaj posao u slatkom svetu nije lak, ali ako u vama ima dovoljno ljubavi i volje uz malo strpljenja uspeh je zagarantovan.
Konac delo krasi kaže stara poslovica, a finale svakog ukusnog obroka je desert.
Pravi gurmani vole i ljuto, masno, kiselo i gorko, ali se ti epiteti obično ne koriste kad nešto baš "prijanja za srce".
Slatko je prava reč za milo, privlačno, ukusno i neodoljivo.
Ovde ćete pronaći recepte, ideje, predloge i veliki broj saveta vezanih za kuhinju i kulinarstvo.
Ovaj posao u slatkom svetu nije lak, ali ako u vama ima dovoljno ljubavi i volje uz malo strpljenja uspeh je zagarantovan.
2 коментара:
La crème anglaise!!!
J'adore!!!
♥ ♥ ♥
Merci pota.
Постави коментар